Partraszállás Barcelonában

Partraszállás Barcelonában

Kultúrális különbségek, mañana, közbiztonság...

2015. november 15. - Tiggr

Az autós posztnál már emlegettem, hogy itt máshogy állnak az emberek bizonyos dolgokhoz... Van itt bizony más furcsaság is!

Ami meglepett, hogy a boltokban a sorbanállás úgy működik, hogy van egy kassza nyitva, ahol kígyózik a sor. Ekkor csenget a pénztáros, hogy nyissanak egy másikat is. Amikor ez megtörténik, akkor nem az van, mint itthon, hogy mindenki megindul az új pénztárhoz ahogy bír, hanem az eredeti sor sorrendjében, aki akar átmehet, de nem előzheted meg azt, aki előtted állt! Végülis logikus, de bennem működtek az otthoni reflexek és odaugrottam az új kasszához. Na, a néniknek több sem kellett, felcsillant a szemük a rendbontó láttán és majdnem lincselésbe kezdtek! :) Jó, ennyire nem volt durva a helyzet, de azért volt felháborodás! Ami vicces az egészben, hogy miután egyikük ily módon elém került, kiderült, hogy annyira siet, hogy nekiállt traccsolni a pénztárossal, majd mivel nem volt nála táska, még kisétált azért is az autójához, meg vissza... Ez persze a világ legtermészetesebb dolga...

A közbiztonságról annyit, hogy ugye az első napokban fel akarták törni a kocsinkat. Na, amikor az előző posztban megírt látogatásunkat tettük a kollégáméknál, az erkélyajtó felől megpróbáltak betörni hozzánk... Szerencsére betettem a biztonsági zárat, hogy ne lehessen elhúzni az ablaktáblát, így a próbálkozás sikertelen volt. Aznap észre sem vettük, csak másnap, amikor Mangó ezt a reteszt ki akarta szedni, nem sikerült. Nekem kellett csőfogóval kitekernem és amikor sikerült, az ablaktábla "ugrott egyet" a sínjén, mivel a zárszerkezete meg lett feszegetve, így elnyomta at ablakot a kerettől. Azóta nem lehet rendesen bezárni.

Így el is értünk a mañanahoz! Kedden bejelentettem a dolgot a tulajdonosnak, aki rendes volt, mert aznap kijött megnézni, sőt a rendőrökhöz is ő ment, meg a biztosítójához, mindezt egy nap, este már a rendőrök is jöttek hozzánk megnézni (sőt a szomszédok is szerveztek turistautakat). Szerdán már azzal az emberrel jött vissza, aki meg fogja javítani a zárat. Mondták, hogy holnap (mañana) meg is javítja. Ez lassan három hete volt. Többször szóltunk a tulajnak, hogy nem tudjuk rendesen zárni az ablakot... (A redőnyt le tudjuk engedni, szóval azért nem vészes a helyzet, de ha megint be akar jönni valaki és sikerül, akkor a kárt azért a nyakába varrjuk). Szóval a mañana hiába jelent holnapot, spanyolban jelentheti azt is, hogy "később", ami lehet két hét múlva, vagy akár két év múlva is...

A bejegyzés trackback címe:

https://cabrera.blog.hu/api/trackback/id/tr758080362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ficere 2015.11.16. 13:18:53

Barcelonában, amikor megszomjaztam és betértem egy önkiszolgáló üzletbe, én is megismerkedtem a pénztárnál traccsoló, komótosan pakoló, visszatérő vásárlókkal...tanulhatunk türelmet, az biztos.
süti beállítások módosítása