Partraszállás Barcelonában

Partraszállás Barcelonában

Autók a tenger felé

2015. október 24. - Tiggr

Úgy tűnik az itteni embereknek teljesen más a viszonyuk az autóval, mint nekünk, otthon! Nem tudom, hogy ez igénytelenség-e, hagyomány, vagy csak simán nem jelent nekik többet egy használati eszköznél, amivel eljutnak A-ból B-be... Nálunk meg sokszor akár az önkifejezés eszköze, néhányaknál státuszszimbólum... Vagy csak többre értékeljük az autót, hiszen az átlagembernek elég nehéz összespórolni az árát... Talán ezért van, hogy mifelénk az első karc esetén legtöbbször szaladunk fényeztetni, a horpadásokról nem is beszélve!

Itt más a helyzet... Parkolás közben nem probléma kicsit meglöködni a közelben álló másik autókat! Láttunk olyat is, hogy a vezető megpróbált leparkolni egy garázsbeálló elé, ami be vot süllyesztve a ház síkjához képest. Hát, sikerült kicsit frontálisan nekimenni a ház sarkának, de nem fogta a fejét senki, inkább mintha mi sem történt volna, inkább nevettek az egészen! Ez még nem is lenne annyira fura, mert az autópark is többnyire ehhez igazodik. Amik az utcán állnak, azok átlagban legalább tizenévesek. Ami a legérdekesebb, hogy ezeket a sérüléseket többnyire nem javítják, így az autók őrzik az összes harci sérülést.

Pár jellegzetes példát le is fényképeztem, ezek nem átmeneti állapotai az adott autóknak, van köztük olyan, amit ideköltözésünk óta rendszeresen látunk! :) Ez az állapot még autó osztályban sem behatárolható, van, hogy drága luxusautók is ilyen állapotban kókadoznak az utcán. Láttunk párat, aminek nem lett volna különösebb baja, de valószínűleg hónapok óta állt egy helyben egy fa alatt, mert a madarak annyira telepakolták, hogy kilátni sem lehetne belőle...

Ezeknél az autóknál a mosatás sem divat, talán a nagy ünnepek előtt... A könnyűfém felnik állapota is ehhez igazodik, rengeteg a fékportól teljesen fekete, szerintem semmi esélye, hogy ezt le lehessen vakarni róluk...

Persze azért nem csak lepukkant autók vannak, ez inkább csak a felszín... A házak alatti parkolókban állnak a családok első számú, vagy ünnepi autói, amik között azért már sokkal gyakoribb a szép állapotú, újabb példány!

A bejegyzés trackback címe:

https://cabrera.blog.hu/api/trackback/id/tr818017997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.24. 23:07:35

Azt vettem észre, hogy nyugaton szinte mindenkinek más a viszonya a tárgyakhoz, mint nálunk.
Nem csak az autókkal kapcsolatban, hanem bármivel kapcsolatban.
Franciáknál szintén ugyanez van, ha nem tud kiállni 2 autó közül, akkor nekiimegy az előtte lévőnek, aztán tolatva a hátsónak és azt addig ismétli míg végre ki tud állni.
Angliában a bicajokat rugják szét, lelpoják az ülést, vagy az egész bicajt elviszik.

Én már nem csodálkozom ezeken, mindennaposak. Ez a nyugat...

2015.10.24. 23:12:09

Akkor szoktam elnevetni magam mikor azt olvasom, hogy a nyugattól lehetne tanulnunk közlekedést.

inkább ne

2015.10.24. 23:38:53

Csak azt tudom, hogy az angol miért ilyen. Erre ők annyit mondanak, hogy: "Nem érdekel"

Tiggr 2015.10.25. 14:40:16

Igen, a franciáknál én is hallottam, láttam hasonlót, de valahogy mégsem tűntek az autók átlagban ennyire lepukkantnak (persze lehet, hogy csak nem tűnt fel, mert nem éltem ott huzamosan)...

Angliához nem tudok sokat hozzátenni, mert csak pár napot töltöttem Londonban, de ez meglep, mert úgy tudtam ők azért nagy autómániásak és nagyobb becsben tartják a verdákat... Gondolom persze ez is olyan, mint minden sztereotípia: erős egyszerűsítés.

Azt Barcelonában is megfigyeltem, hogy a bicikliket általában nyereg, sokszor kerék nélkül hagyják ott (vagy amiket láttam, azokról már lelopták ezeket a dolgokat, nem tudom)

Azért a németektől, meg valamennyire az osztrákoktól lenne mit tanulnunk közlekedéskultúrában. Gondolom a skandinávoktól, svájciaktól és a Benelux államoktól is, de ez csak sejtés, mert ezeken a helyeken még nem jártam. (Hülyék persze mindenhol vannak)

2015.10.25. 17:54:20

@Tiggr: Biztos, hogy szeretik az autókat, mint a külsőségeket, látszatot általában, de hogy becsben tartják-e? Nem közlekedéssel kapcsolatos, csupán autóval.
Házad előtt parkol az autó, a gyerekek kint fociznak a házak közt (kertvárosban) és ha a labda a kocsira csattan akkor oda és játszanak tovább. Egymás után többször is.
Mikor kimegy a tulaj és szól, hogy figyeljenek kicsit oda, te fogsz melepődni, mert az angol nem érti, hogy miért szólsz rá. Aztán jön egy 15 év körüli társuk aki bizonygatja neked, hogy nincs ezzel semmi baj, és hagyd a gyerekeket játszani tovább. Ő sem érti mi a probléma.
Amikor jön az, hogy rendben gyerekek, akkor majd a rendőr elmagyarázza... még akkor sem értik, de a rendőr szóra inkább befejezik.
A vége az, hogy te meg őket nem érted. :)
Egyébként így van, nem lehet általánosítani. Van egy párszor lepődés... dehát ez van :)

2015.10.25. 18:09:03

a hatás: másnap újra a kocsinak rugdossák.
újra azt mondod, hogy: ne.... ecc.ecc.ecc. móluskerék...
de jó pap is holtig tanul vagy mi :)

Tiggr 2015.10.31. 15:37:11

Sajnálatos... Kiveszőben a másik és a másik tulajdonának tisztelete! :(
süti beállítások módosítása