Partraszállás Barcelonában

Partraszállás Barcelonában

Barcelona felfedezése - VIII

Óváros: Basílica de Santa Maria del Mar, La Llotja, El Born

2015. október 01. - Tiggr

A balszerencsés gironai út után másnap még száradt a gyerekülés, ám az előrejelzésekkel ellentétben nem zuhogott, így megkockáztattunk egy barcelonai utat! Az óvárosnak azt a területét jártuk be újra, amelyiket Mangó már meglátogatott Nikivel, de én Fannival még nem láttam!

Elsőként a Basílica de Santa Maria del Mar-t néztük meg. Itt döbbentem rá, hogy nagyszerű telefonom, ami ilyenkor fényképezőgépként funkcionál, (tetsz)halott... A "tetsz" rész csak később derült ki, mindenesetre a kirándulás alatt nem reagált többszöri nyomkodásomra sem. Persze az agyam egy hátsó zugában már azon gondolkodtam, hogyan fogom így a kapcsolatot tartani az otthoniakkal, hogyan és mikor tudok új készülékhez jutni, hogy elérhető legyek, stb... Ilyenkor döbben rá az ember, hogy mennyire beépült az életébe a kommunikáció, az (okos)telefonok és a Net... Már nem is elég, hogy leüljünk egy számítógép elé! Na, itthon aztán persze - hogyan máshogy - a Neten megnéztem, mit is lehet ilyenkor tenni! Szerencsére volt mód a telefon életre keltésére, ez inkább csak egy csúnya lefagyás volt - tanultam belőle, legközelebb rögtön tudom, mit kell tenni! A kirándulásunk alatt Mangó telefonját kértem kölcsön fényképezés céljára (sajna nem lettek túl jók a képek, de ez nem a telefon hibája) - térjünk hát vissza a bazilikához! :)

Tehát a Basílica de Santa Maria del Mar méreteiben megközelíti "A" katedrálist, vagyis hatalmas, teljes mértékben a katalán gótika stílusjegyeit mutatja. Tökéletes akusztikája miatt sok koncertet rendeznek itt. A kereskedők és hajóépítők pénzén emelt középkori templom mindössze 55 év alatt épült - ennek köszönhető a stílusbeli egységesség. A kórusülés és a bútorok sajnos a polgárháborúban elégtek, a padsorok modernek. A 15. századi rózsaablakon Szűz Mária megkoronázása látható.

A bazilika mellett egy téren egy felszámolt hősi temetőre emlékeztető örökmécses lobog... (Bár ezen a képen nehéz kivenni)

img_0695.JPG

Sétánkat a La Llotja megtekintésével folytattuk. Ez az egykori árutőzsde épülete, mely az 1380-as években épült. Az eredeti stílusból sok nem látszik, mert 1771-ben neoklasszikus stílusban átépítették, 1994-ig a tőzsdének adott otthont. Ma közkönyvtárnak és helyi önkormányzati irodáknak ad otthont. Sajnos az udvarára nem jutottunk be, pedig ott állítólag még egy jó kis Poszeidon szobor várt volna minket!

img_0696.JPG

Végül bevettük magunkat El Born kerület régi sikátoraiba (igen, az egyik előző bejegyzésben szereplő Mercat del Born is itt van, most is láttuk messziről). El Born a nevét az egykor itt rendezett lovagi tornákról kapta. Fő látványossága a Carrer Montcada, mely szűk utcán (a tetők és a vízköpők néhol szinte összeérnek) 14. századi lakóházak is fennmaradtak. Ezek ma kiállításoknak és múzeumoknak adnak otthont. Itt található a Picasso múzeum is (mely előtt hosszú sor kígyózott).

A bejegyzés trackback címe:

https://cabrera.blog.hu/api/trackback/id/tr377876656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása