Partraszállás Barcelonában

Partraszállás Barcelonában

Főzőcskézés

2015. június 25. - Tiggr

Hogyan is főzzünk egy idegen országban? Vagy ragaszkodunk ahhoz, amit ismerünk és megpróbáljuk reprodukálni az otthoni ételeket, vagy fejest ugrunk a helyi ételek világába. Ez utóbbi sem egyszerű, hiszen nem ismerjük az alapanyagokat, recepteket, elkészítési módszereket! Ezért - legalábbis az elején - marad az, hogy megpróbáljuk az otthoni ételeket elkészíteni! Ez néha az alapanyagokon (illetve ezek hiányán) fut zátonyra... Lássuk csak mink van és mink nincs! :)

Pirospaprika: erra számítottam, hogy itt nem ismerik a mi édes-nemes pirospaprikánkat, ami a legtöbb ételünk alapvető összetevője. Ezért aztán betankoltunk belőle, hoztunk otthonról. Talán ezért futottam bele rögtön az első nap a Carrefourban :) Igaz kicsit azért más a színe és emiatt talán az íze is, így jobb, hogy hoztunk!

Egyéb fűszerek: valahogy úgy képzeli az ember, hogy itt sokkal gazdagabban fűszereznek, erre a kisebb boltokban alig kapni fűszert! Petrezselyem van dögivel, emellett az oreganót, borsot és a kakukkfüvet könnyű fellelni, de például a rozmaringra vadászni kellett. Majorannát pedig eddig nem kaptam! (Igaz amióta keressük, a Carrefourba nem látogattam el)

Ecet: "sima" ecet szerintem nem létezik, csak különféle bor- és balzsamecetek. Ez csak akkor probléma, ha olyan konyhai eszközt akarunk vízkőteleníteni, amiből eszünk, vagy iszunk (pl vízforraló). Erre még ki kell találnunk valamit!

Kenyér: az alap persze a mindenféle méretű és formájú bagett, de lehet kapni ducibb cáltozatokat, sőt néhol "rendes" kerek kenyeret is!

Zöldség, gyümölcs: sárgarépa rengeteg akad, fehéret viszont vadászni kell. Eddig csak leveszöldség pakkban láttam összerakva más dolgokkal, akkor is csak 1-1 szálat. Zeller dettó. Paradicsommal viszont dunát lehet rekeszteni: méretben, formában, színben (!) és gondolom ízben is tucatjával képviseltetik magukat a paradicsomfajták (persze püré és egyéb származékok is vannak bőven). Ami még érdekes: kilóját akcióban már 59 centért is megkapni az "alap" paradicsomnak. Paprika téren már nagy a pangás, nagyjából kimerül a dolog a kaliforniai paprikában. Emellett vannak még kisméretű zöldpaprikák (ezeket grillezett köretként szokták adni), meg talán erős zöldpaprika, de TV paprika persze sehol. Vannak aztán olyan dolgok, amiket mi nem szoktunk meg annyira, pl a spárga sokkal gyakoribb. Gyümölcs téren nagy a választék, főként a déli gyümölcsökből! Számomra érdekesség, hogy a mangót és az ananászt is kilóra adják (pl. az ananász kilója 99 cent :)). Itt most főleg dinnyéket, mangót, barackot és ananászt érdemes enni! Néha bele lehet futni friss fügébe és hatalmas aszalt datolyákba! "Rendes" zöldségesnél, illetve piacon még nem jártunk, az majd árnyalja a képet!

Tejföl: na, ez az igazi érdekes sztori! Ez így, ebben a formában nem nagyon van! Tejtermék téren főleg joghurt és sajt van, az ízesítetlen kefír is ritkaság (érdekes, hogy sok a gyümölcskefír). Próbáltuk a tejfölt helyettesíteni, íme a helyezések:

3. hely: Quark (ami egy sajt, de állagra és zsírtartalomra hasonlít a tejfölhöz). Igazából ez is használható, bár a tejföl fanyarsága helyett egy lágyabb, sajtos jellegű utóízt ad (mivel hogy az)

img_1572.JPG

2. hely: Kefír. Hm, ezt megvettük, de még nem próbáltuk ki, viszont otthon már használtuk tejföl helyett, nem rossz...

img_1571.JPG

A győztes: Nata Fresca. Ez nem tudom egészen, hogy mi, elvileg nem tejföl ez sem, viszont szinte ugyanolyan, ez lett a befutó. Hátránya, hogy nem mindenhol kapható.

img_1573.JPG

Szóval igyekszünk elérni az otthoni ízeket, eddig nagyjából sikerrel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cabrera.blog.hu/api/trackback/id/tr177573612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangoka 2015.06.25. 22:53:06

Szerencsére tényleg sok alapanyag itt is kapható, így szinte ugyanazt tudjuk enni, amit amúgyis készítenénk, ha otthon lennénk. Azért írom, hogy szinte, mert habár az alapanyag ugyanúgy néz ki, mint otthon, de valahogy mégsem olyan az íze, és főzés során sem úgy "viselkedik", mint ahogy megszokta az ember. A répa például sokkal édesebb és más az állaga (vizesebb), emiatt a sóval bátrabban kell bánni, mert teljesen más íz felé viszi el az ételt. De amit eddig főztem, egészen hazai volt. :) Néha hiányzik egy-egy fűszer még, amit nem sikerült felfedeznünk: a Brassói tegnap majoranna nélkül készült, de szerintem finom lett. :) A sütés tesztelése még ezután következik, kíváncsi vagyok, itt miyen íze lehet a kakaós csigának. :)

Tiggr 2015.06.25. 23:11:12

Nagyon finomakat főzöl, Mangóm! :) A kakóscsigának pedig szerintem kakós és csigás íze lesz! :)

ficere 2015.06.26. 12:31:18

A kenyérhez: Zsoltikám, amit akkor hoztál, amikor én is ott voltam...azóta is emlegetem! Itthoniakhoz mérve is kiváló, félbarna, ropogós héjú, nagyon finom kenyér volt!!! (másnap is nagyon jó volt)
süti beállítások módosítása