Partraszállás Barcelonában

Partraszállás Barcelonában

A rövid napok rejtélye

2015. július 18. - Tiggr

Már az első látogatásaim alkalmával feltűnt, hogy itt máskor kel fel és megy le a nap, mint otthon! :) Ez persze természetes, hiszen Barcelona ugyanannak az időzónának a nyugati szélén van, mint aminek Sopron a keleti széle felé. Ez majdnem egy óra eltolódást jelent a napkeltében és -nyugtában. Vagyis itt később kel a nap és később is megy le, mint otthon! Már a nyári napforduló idején is fura volt, hogy amikor korán mentünk dolgozni a kollégámmal, 6-kor szinte sötétben keltem (a közvilágítás még működött). A héten már odáig jutottunk, hogy mikor fél 7-kor kilépek a lakásból, még vannak olyan utcai lámpák, amik "égnek"! (Na ezért volt a mai futásom közben is még kicsit félhomály)

Ez azonban még nem minden, ugyanis közben az is feltűnt, hogy itt ugyan később megy le a nap, de korántsem annyival, mint amennyivel később kel... Hogy lehet ez? Egy kicsit elgondolkodva könnyű a megoldás: itt délebbre vagyunk, mint otthon, így a nyári időszakban rövidebbek a nappalok, télen viszont hosszabbak (hiszen az Egyenlítőn mindig pont 12-12 óra a hossz, az Északi sarkon viszont nyáron le sem megy a nap, télen meg fel sem jön! Szóval ha közelebb vagyunk az Egyenlítőhöz, akkor kiegyenlítettebb a napok hossza! Ez persze a napfordulókhoz közel (mint pl. júni 21) a legszembetűnőbb! Most éppen így néz ki a dolog:

Ma a naplemente Sopronban: 20:45, holnap a napfelkelte: 5:14. Cabrera de Marban naplemente: 21:21, holnap napfelkelte: 6:32. Vagyis otthon az éjszaka 42 perccel rövidebb. Ez a különbség a napéjegyenlőségig szép lassan eltűnik, majd utána itt leszenk fokozatosan hosszabbak a nappalok az otthonihoz képest...

Na a mai csillagászat órának vége! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://cabrera.blog.hu/api/trackback/id/tr727637796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ficere 2015.07.20. 20:31:08

Na, meg, a műholdvevő parabolák is sokkal feljebb "néznek" mint nálunk...

Tiggr 2015.07.24. 08:51:39

Látom nyitott szakmai szemmel jártál, keltél! (Micsoda képzavar!) :)
süti beállítások módosítása