Partraszállás Barcelonában

Partraszállás Barcelonában

Barcelona felfedezése - VII

Óváros: Arc del Triomf, Castell dels tres Dragons, Mercat del Born, Parc de la Ciutadella

2015. szeptember 30. - Tiggr

Szombaton, Niki utolsó itt töltött napjának délelőttjén is kirándultunk egyet!

Elsőként az Arc del Triomf-hoz látogattunk el! A Parc de la Ciutadellán megrendezett 1888-as világkiállítás kapuját Josep Vilaseca i Casanovas tervezte (sétánk a Parc de la Ciutadellán folytatódott, ahol mindent a világkiállításra terveztek. Az volt az érzésünk, hogy előtte itt csak egy nagy pusztaság volt. Ez azonban nem teljesen igaz - 1878-ig egy citadella állt itt - minő meglepetés a park neve után. Ezt sokáig börtönként is használták. 1878-ban Prim tábornok parancsára - aki egy felvilágosult diktátor volt - nem tudom az milyen lehet! Szóval az ő parancsára rombolták le és alakították ki a világkiállítás helyszínét). Az Arc del Triomf diadalívét téglából építették és a kézművesség, az ipar és a kereskedelem allegóriái díszítik.

img_2507.jpg

Sétánk a parkban folytatódott, ahol jobbra a Museu de Zoologia épülete fogadott minket. Ennek az épületnek a neve Castell dels tres Dragons (a három sárkány vára). Természetesen a világkiállításra készült, a valenciai gótikus árutőzsde mintájára. Ez is téglából épült, homlokzatát kitalált kerámiapajzsok díszítik. 1937 óta ad otthont a zoológiai múzeumnak.

img_2516.jpg

Innen egy kissé lepusztult üvegház és a Geológiai Múzeum mellett vezetett az utunk...

img_2517.jpg

img_2520.jpg

...majd kimentünk a parkból, hogy a közeli Mercat del Born épületét is szemügyre vegyük. A díszes kovácsoltvas vázú, kirstálytetős piacot a párizsi Les Halles inspirálta. A '70-es évek első feléig itt működött Barcelona fő nagybani piaca (ekkor kinőtte az épületet). 2002-ben könyvtárrá akarták alakítani, de eközben 1700-as évekbeli romokra bukkantak alatta. A romok építészetileg nem lennének annyira fontosak, azonban a katalán történelem egy fontos szakaszából származnak (1714-ben az örökösödési háború során Barcelonát elfoglalták a spanyol-francia csapatok. Eközben El Born kerület súlyos veszteségeket szenvedett), így eldőlt a piac sorsa: kultúrális központ lesz. Jelenleg területének nagy részén a feltárásokat lehet megtekinteni:

A kis kitérő után visszamentünk a parkba és meglátogattuk az eredeti citadella épületegyütteséből megmaradt kápolnát.

img_2542.jpg

Ezek után még sétáltunk a parkban, érintve a csónakázótavat, majd rohamosztagosokba botlottunk a park központjában álló díszes szökőkútnál. Pár méternyi séta után egy mammut is előkerült a pálmák közül:

A bejegyzés trackback címe:

https://cabrera.blog.hu/api/trackback/id/tr367864520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása